Horsunlu Mah. Kuyucak/AYDIN
İncirde İlekleme

İncir Ağacını İlekleme

Kurutmalık incirlerde, ana mahsulü teşkil eden iyi lopların meyve bağlayabilmeleri için erkek incir meyvelerinin içindeki sineklerle birlikte dişi incir ağaçları üzerine getirilip bırakılması gerekir ki bu işleme İLEKLEME adı verilir.

İlekleme iyi lop meyvelerinin döllenmeye hazır oldukları yani dişi çiçeklerin olgunlaştıkları devrede yapılmalıdır. Bu devre Büyük ve Küçük menderes havzasında haziran ayının ilk yarısına rastlamaktadır. Bu sırada meyveler yaklaşık 15-20 mm çapındadır.

Dış görünüş olarak dişi incir meyveleri döllenmeye hazır oldukları devrede iri fındık iriliğindedir. Kabuk rengi parlaklaşır, damarlar belirgin bir hal alır. Meyvenin ağzını kapatan pullar kalkarak açıklığın ortaya çıkmasına yardımcı olurlar. İlek meyveleri ise olgunlaştıklarında hafifçe yumuşarlar, renkleri açılır.

İncir meyveleri farklı zamanlarda teşekkül ettiğinden döllenmede 10-15 gün kadar sürer ve ilekleme 4-5 gün aralıklarla 2-3 defa tekrarlanır. Ancak birinci ve ikinci ilek aşımından sonra meydana gelecek şiddetli yağmur ve rüzgarlar veya ağacın gelişmesinin kuvvetli olması nedeniyle doğuşların uzun sürmesi üçüncü hatta dördüncü bir ilek atımını gerektirir.

Günün erken saatlerinde veya akşamüzeri olmak üzere her 24 saatte bir, elle toplanan ilekler, 3-5 li gruplar halinde, rafya, sap veya ince tellere takılarak ağaçların çeşitli yerlerine erken saatlerde asılır. İlek meyvesini terkeden sinekler 24-48 saat yaşayabilir. Rüzgarlı havalarda meyveye ulaşamazsa kısa bir sürede ölür. Bir ağaca asılacak ilek miktarı ağacın büyüklüğüne ve ileğin çeşidine bağlıdır. Büyük Menderes Havzasında 20-25 yaşlı ağaçlara 2 defada asılmak üzere 4 meyve ihtiva eden 15 dizi asılır. Bunun 2/3 ü ilk asımda ağacın etek dallarına ve gövde kısmına, geriye kalan 5 dizi ise ikinci asımda tepe orta kısımlara asılır. İlekler sabahları erken saatlerde (5-9 ) arası sakin, rüzgarsız ve açık havalarda asılır. Asma işleminin sineklerin uçuşa başlamasından önce tamamlanması gerekir. Öğle saatlerinde sinekler çıkışa ara verirler.

Döllenmemiş meyveler, 25-30 mm çapına ulaştıklarında koyu bir renk alırlar, daha fazla gelişmeyip dökülürler.

Döllenmiş meyvelerde ise ileklemeden sonraki birkaç gün içinde belirgin değişiklikler ortaya çıkar. Parlak yüzey matlaşır, omurgalar kaybolarak yüzey düzgün bir görünüm kazanır. Başlangıçta meyve iriliği artmaz, ancak meyveciklerin gelişmeye başlaması ile birlikte yavaş yavaş irilik artar.

Son ileklemeden 1 hafta sonra ağaçlara asılmış olan ilek meyvelerinde arıcık çıkışı tamamlanmış olacağından hastalık ve zararlılara konukçuluk yapmaması için ağaç üzerindeki kurumuş ilek meyveleri toplanır ve bahçenin uygun bir yerinde yakılarak yok edilirler.

İlekleme Konusunda Genel Olarak Yapılan Hatalar

1-Hemen hemen tüm üreticiler ilek meyvelerinden arı çıkışı tamamlandıktan sonra ağaçlara astığı ilek meyvelerini toplayıp, yok etmemektedir. Bilindiği gibi kurumuş ilek meyveleri incir hastalık ve zararlıları için yataklık yaparak enfeksiyon kaynağı olmaktadır. Bu nedenle görevi tamamlanmış incir meyvelerinin,toplanıp yok edilmesi büyük yarar sağlayacaktır.

2-Yetiştiriciler bahçe kurarken, ilek ihtiyacını hesaba almamaktadır. Dişi incir ağaçları büyüyüp ileklemeye ihtiyaç gösterdiğinden ileği dışarıdan temin etmek zorunda kalmaktadır. Bu da ileği çok yüksek fiyatta sağlama, zamanında ve kaliteli ilek bulamama gibi sorunlar yaratmaktadır. Bu nedenle incir bahçesi kuran yetiştiricilerin, dişi incir bahçesinden ayrı bir yerde olmak üzere dikeceği her yüz dişi ağaç için bir erkek olacak şekilde ileklik kurması uygun olacaktır.

Olanak varsa her 100 dişi ağaç için 1 erkenci 1 orta ve 1 geççi çeşitten ileklik kurma daha da güvenli olacaktır.

Ürün ve Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz:
Whatsapp
Bülent ÖNTUĞ
Bülent ÖNTUĞ
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1