Horsunlu Mah. Kuyucak/AYDIN

İncirde Hasat Dönemi

İncirde Hasat Dönemi

Taze İncir Hasatı

Son yıllarda iç ve dış pazarlara taze incir gönderilmesi hızlı bir gelişme göstermektedir.

İncirde olgunlaşma öncesi diğer meyvelerde pek görülmeyen çok hızlı bir kuru ağırlık, suda eriyebilir maddeler ve şeker artışı vardır. Hasatla birlikte meyvedeki bu değişimler durur. İncir meyvelerinde hasattan sonra hangi koşullarda bekletilirse bekletilsin olgunluk ilirlimez. Bu nedenle taze incir hasadında en önemli konu meyvenin tam olgunluk durumunda yani yeme olumunda toplanmasıdır.

Tam olgun incir meyvesinde kabuk kendine özgü rengini almış, esnek ve kolay soyulabilir özelliktedir. Süt salgısı kaybolmuş veya çok azalmıştır. Meyve çok tatlı, ve yumuşaktır. Bazı çeşitlerde olgunluk belirtisi olarak çizik ve çatlaklar oluşmaktadır.

Taze olarak pazarlanacak incirler tam olarak renklerini kazanmış ve yumuşamamış halde iken ağaçlardan toplanırlar.

Pazarlama süresini uzatma ve taşımaya dayanıklılığı arttırma amacıyla yeterince olgunlaşmamış incirler kesinlikle toplanmamalıdır.

Hasat elle yapılır. Yükseklerdeki meyvelerin hasadı için çengel veya merdiven kullanılır. Taze incir meyvesi avuç içi ile ezilmeye neden olmayacak şekilde kavranıp sağa sola döndürülerek burkulur ve koparılır. Meyve daldan sapıyla birlikte ve kabuğu yırtılmamış olarak koparılır. Koparılan meyve mümkün olduğunca pazara sevkte kullanılacak esas ambalaj kabına yerleştirilmelidir. Meyvelerin zedelenmemesi ve ezilmemesi için 5 kg lik kova veya yayvan plastik kaplar kullanılmalıdır. Aynı irilikte, düzgün şekilli, yarasız, beresiz incirler toplanmalıdır.

Ürün sabahın erken saatlerinde toplanmalı, güneş ve sıcağa maruz kalmamalıdır.

Toplanan ürünler en kısa zamanda pazara sevk edilmelidir. Ambalaj kabı olarak tahta kasa veya karton kutular kullanılabilir. İncirler kutular içine plastik veya kağıt viollere konularak tek sıra halinde yerleştirilmelidir. İncirin hasadında en önemli konulardan biri ürünün standartlara uygun kalitede ve ambalaj içinde pazara sunulmasıdır. Bu konu tüm alıcı ülkeler için önemlidir. Alıcı ülkelerin kalibraj (boylama ), dış görünüm, olgunluk, ambalaj ve etiketleme hususunda çok katı olduğu ve bunlara uyulmadığı takdirde piyasaya girilemediği bilinmektedir.

İncir dış satımında en uygun taşıma aracı uçaktır. Taze incir meyvesi çok çabuk bozulabildiği için en uygunu ürünün sabah toplanıp, aynı gün alıcıya ulaştırılmasıdır. Bunun mümkün olmadığı durumlarda ve iç Pazar için taşıma mutlaka frigofrik araçlarla yapılmalıdır. Hemen pazara gönderilmeyecek toplanmış meyveleri soğuk hava deposuna koymakta büyük yarar vardır. Taze incirler 0°C sıcaklık ve 85-90 bağıl nemde iki hafta süreyle depolanabilirler. Ön soğutma işlemi ile depolama süresi 4-5 haftaya çıkarılabilir.

Kuru incir hasadı

Taze olarak hasat edilmeyen incirler ağaç üzerinde su kaybederler. Buruk denilen bu meyvelerin sap kısımlarında mantarlaşma meydana gelir ve meyveler kendiliğinden dökülür. Özellikle hasat mevsiminin ikinci yarısında daha sık görülen buruk incirlerin kendiliğinden dökülmemesi durumunda bir sırık yardımıyla dala vurmadan düşürülmesi uygun olur. Ağaç altına dökülen buruk incirlerin toplandığı sepet ve benzeri kaplar en çok 15 kg lik olmalıdır. Kuru incir hasadı her gün düzenli olarak yapılmalıdır. Böylece hayvan ve haşere zararlıları en alt düzeye indirilerek kuru incir meyvesinde en büyük sorun olan incir kurdu kelebeklerinin geceleyin ağaç altındaki buruk incirlere yumurta bırakması önlenmiş olmaktadır.

Kurutma

Ağaç altında toplanan buruk incirler % 30-50 civarında su içerirler. Ancak depalanacak incirlerde % 20 civarında su olması istenir. Çünkü depolanacak bir meyvede fermantasyon ve bozulma meydana gelmemesi sonuçta aflotoksin olmaması için en çok su oranı % 20 olmalıdır. Kurutmanın amacı %30-50 civarındaki suyu %20 ye indirmektir. Kurutma ülkemiz ikliminin uygun olması nedeniyle doğal koşullarda güneş altında yapılmaktadır. En uygun kurutma ortamı toprak zemin üzerine 10 cm yükseklikte yerleştirilmiş telli ve plastik örtülü kerevetlerdir. Kerevetin eni 90 cm boyu 3 m dir. Kerevetler kurutma süresini kısaltma, kirliliği azaltma gibi faydaları yanında kolaylıkla üst üste yığılıp örtülerek ani yağışlardan korunmayı mümkün kılar. Kerevetler her akşam gün batımından önce toplanıp üst üste yığılır. İncir kurdu kelebeklerinin girmesine engel olacak şekilde plastik bez gibi şeylerle örtülür. Böylece incir kurdu kelebeklerinin yumurta bırakmasından ve çiğ olma tehlikesinden korunmuş olur. Toplanan incirler bahçenin güneş alan ve havadar bir yere yerleştirilmiş kerevitlerin üstüne tek sıra halinde serilir. Kerevetlerde kurumakta olan meyveler sabah erken ve öğleden sonra geç saatlerde olmak üzere her gün elden geçirilir. Kurumuş incirler sergiden alınır. Kurumamış olanlar karıştırılarak alt üst edilir. Kerevetlerden kuru alma, serin saatlerde yapılır. Çünkü sıcak saatlerde sıcağın etkisiyle kurumuş incirler yumuşar. Kerevetlerden hurda incirler ayrı olarak alınır. Kaliteli incirler ya karışık olarak veya kalite sınıflarına ayrılarak alınıp depolanır. İncir kurdu kelebekleri gece kelebekleri olduğu için ve ışığa yönelim gösterdikleri için kesinlikle geceleri bir ışık kaynağı kullanarak sergi alınmamalıdır.

Kuru incirler kalın, temiz, en çok 50 kg lik bez torbalarda veya 25-30 kg’lık tahta veya plastik kasalarda nakledilmeli, naylon torba kullanılmamalıdır.

Sınıflandırılması

Kerevetlerden hurdası alınmış incirler genellikle özel işletmelerde satın alındıktan sonra kilodaki meyve adedi ve kaliteleri yönünden sınıflamaya tabii tutulurlar.

TARİŞ tarafından halen uygulanan sisteme göre incirler;

1-A serisi (işmal ) incirler

2- B serisi (kürekmalı ) incirler

3-Cserisi (ballı kara lekeli ) incirler

4- D serisi (hurda ) incirler olmak üzere 4 grupta toplanmaktadır.

Sınıflandırılmış kuru incirler pazarlanıncaya kadar bekletildikleri depo ortamı temiz kireç badanası yapılmış, incir kurdu kelebeğinin girişini engelleyen tül gibi materyalle çevrilmiş olmalıdır. Her sınıftaki incirlerin üst üste konulma yüksekliği 40-50 cm’yi geçmemelidir. Yabancı materyalle bulaşmayı önlemek için incirlerin üzerine hafif tül gibi örtü malzemesi ile kapatılmalıdır. Kuru incir üreticisi deposunda bekleme esnasında mutlaka kirlenme meydana geleceği için en kısa sürede ürününü elden çıkarmalıdır.

Ürün ve Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz:
Whatsapp
Bülent ÖNTUĞ
Bülent ÖNTUĞ
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1