Horsunlu Mah. Kuyucak/AYDIN

İncirde Çeşit Seçimi Seçimi

İncirde Çeşit Seçimi Seçimi

İncirde Çeşit Şeçimi

İncir yetiştiriciliği, ticari amaçlı yapılması söz konusu olduğunda çeşit seçimi önem taşır. Yetiştirici, bahçe kurulacak yerin iklim, Pazar istekleri, üretim potansiyeli, ürün fiyatları ve pazarlama olanakları gibi etmenleri göz önünde bulundurmalıdır.

Kurutmalık çeşit seçmede en önemli faktör iklimdir. Kurutmalık çeşitler yüksek oranda şeker içerdikleri için taze olarak fazla miktarda tüketilmezler. Ancak kurutmalık incirlerin hem taze hem de kuru olarak pazarlanma olanakları vardır. Taze incirin iyi fiyat bulduğu yıllarda ürün taze, iyi fiyat bulmadığı yıllarda kuru olarak pazarlanabilir. Şeker içeriği az olan sofralık incirlerin kuruları iyi kalitede olmadığından sadece endüstriyel olarak değerlendirilir. Bu durumda ürünün yalnızca sofralık olarak değerlendirilmesi gerekir. Sofralık çeşitlerle bahçe kurarken hasat ve pazarlama olanaklarının daha iyi incelenmesi gerekmektedir.

Önemli İncir çeşitleri

Sarılop : Aydın İnciri, sarı incir veya beyaz incir olaraka bilinir. 7-8 m yükseklikte 8-9 m genişlikte seyrek dallı bir çeşittir. Taç önce dik , yayvan, sonra sarkık dallıdır. Çok yumrulu bir gövdeye sahiptir. Beş parçalı derin dilimli, büyük yaprakları vardır. Birinci ürün (yellop) meyvelerinin o dönemde çiçek tozu olmağından döllenmeleri mümkün değildir ve dökülür. Nadiren birkaçı partenokarpik olarak meyve verir.

İkinci ürün (iyilop) meyveleri, asıl ana üründür ve mutlaka döllenmeleri gerekmektedir. İlekleme ile bu sağlanır. Meyveler yuvarlak, basık şekilli 65 gr. ağırlığındadır. İlk olgunlaşma temmuz sonu ağustos başıdır. Eylül sonunda olgunlaşma tamamlanır. Hasat süresi 40-45 gündür. Taze hasatta meyve sapı ağaçta kalır. Kabuk sarı renktedir ve kolay soyulur. Çekirdekler orta iriliktedir. Meyve içi boşluğu yoktur. Ostiol açıklığı belirgindir.

Meyveler çok tatlı, hissedilir hoş kokuludur.

Sarılop çeşidi kurutmalık olarak üretilir. Bir kısmı sofralık olarak değerlendirilir. Taze sarı lop meyveleri bütün ve kabuklu olarak hızlı dondurulmaya uygundur.

Göklop: İri, geniş taç teşkil eden ağaçlardır. Dallar genellikle dikine büyür, yaprakları iri, yumuşak dokulu ve belirgin damarlıdır. Meyveleri basık, topaç şeklinde,iri, yeşil renkli, sarılopa oranla daha az tatlıdır. Olgunlaşması da sarılopa göre biraz daha geçtir. Meyve tutumu için mutlak surette döllenme gerektirir. Taze tüketim için gösterişli bir çeşittir. Ancak meyveler çatlamaya ve akmaya yatkındır.

Akça: Taze olarak tüketilir. Ancak kurusu da beyaz renkli olduğundan tercih edilebilir. Ağacı orta irilikte, tacı seyrek görünüşlüdür. Yapraklar orta iri, uzunca kalın dokulu ve sert havlıdır. Meyveler yuvarlak, çok ince, yeşil renkte meyve eti ise kırmızı ve kokuludur.

Bardacık :Taze olarak tüketilir. Ağacı çok kuvvetli büyür. Dallar dikine bir gelişme gösterir ve yuvarlak taç teşkil eder.

Yaprakları orta irilikte, kalın dokulu ve üst yüzeyi karekteristik olarak sert ve ince dikenlidir. Meyveler iri, kısa saplı, kabuğu ince, yumuşak, eti pembe, kırmızı hafif, tatlıdır.

Morgüz: Ege bölgesinin son turfada çeşitlerindendir. Ağaç iri, dik dallı, sürgün gelişmesi kuvvetli, gövdesi siyah ve gri harelidir. Yapraklar orta büyüklükte, üst yüzü koyu, alt yüzü ise açık yeşildir. Meyveleri iri, kabuğu yeşil zemin üzerinde mor damarlı, puslu, kalın damarlıdır. İç rengi ise parlak koyu pembe renklidir.

Bursa Siyahı (Dürdane): En yaygın olarak Bursa yöresinde taze tüketim amacıyla yetiştirilmektedir. Meyve olgunlaşması Ege bölgesinde ağustos başından ekim ayı ortalarına kadar devam etmektedir. Bursa çevresinde olgunlaşma daha geçtir. Meyveleri iri ve şekli yuvarlaktır. Kabuk rengi mor veya morumsu siyahtır. Meyve içi boşluğu hiç yoktur veya çok azdır. Pulp geniş, dolgun ve koyu kırmızıdır.

Kabuk kolay soyulur. Meyve eti sık dokulu, yola dayanıklıdır. Ostiol açıklığı küçüktür. Olgunlaşma dönemindeki yüksek nemde çatlama ve yarılma göstermez.

Taze meyveleri bütün olarak veya dilimlenerek dondurulmaya uygundur.

Siyah Orak:Ağaçları bodurdur. Yayvan dalların yan dal oluşumu fazladır.Dalları seyrektir,ağacın gelişme hızı ortadır.

Çift ürün veren bir çeşittir. Birinci ürün meyvelerinin görünüşü iyi,tadı az, kendine özgü kokuludur. Düşük kaliteli olmasına rağmen olgunlaşma dönemi nedeniyle iyi fiyatla satılır. Yıllara göre değişmekle birlikte hasat 15 haziranda başlayıp 15-20 gün sürer. Kabuk morumsu siyahtır. Hasatta meyve sapı meyvede kalır. Çekirdeklerin içi boştur. Meyve içi boşluğu küçük, ostiol orta açıklıktadır. Olgun meyvede çatlama görülmez. Meyveler orta irilikte armut şeklindedir.

İkinci ürün meyveleri küçük ve armut şeklindedir. Hasat ağustos başındadır. Eylül sonuna kadar devam eder. Kabuk ince morumsu siyahtır. Hasatta sap meyvede kalır. Meyve içi boşluğu ortadadır. Ostiol kapalıdır. Meyve bağlaması için döllenmeye ihtiyacı yoktur. Olgun meyvelerde çatlama yoktur. İkinci ürün meyvelerinin görünüşü iyi, tadı az, kokuludur. Orta kalitede sofralık bir çeşittir.

Beyaz Orak: Ağaç yarı bodur büyür, dallar seyrektir, dallanma diktir. Ağacın gelişme hızı ortadır. Çift ürün veren bir çeşittir.

Birinci ürün meyvelerinin görünüşü iyi, tadı az, kendine özgü kokuludur. Meyveler iri ve armudi şekillidir. Hasat 15 haziranda başlayıp 15-20 gün sürdüğü için yüksek fiyatla satılır. Hasatta sap ağaçta kalır. Meyve kabuğu olduğundan meyve kabuğu zeytin yeşili renkte kolay soyulur. Meyve içi boşluğu ortadır. Partenokarpik olduğundan birinci ürün meyvelerin döllenmesine gerek yoktur.

İkinci ürün meyvelerinin görünüşü iyi, tadı az, kendine özgü az kalitelidir. Meyveler iri, yuvarlak ve basıkça şekillidir. Hasadı ağustos başından eylülün ikinci yarısına kadar sürer. Meyve verimi iyidir. Meyve kabuğu zeytin yeşili renkte, dayanıklı ve kolay soyulan özelliktedir. Hasat sırasında sap dalda kalmaktadır. Meyve içi boşluğu orta, ostiol çok açıktır. İkinci ürün meyvelerinin dökülmemesi için döllenmeleri gerekir.

Erkek incirler grubu

Dişi incirlerin döllenmesinde (ilekleme) kullanılır.

Önemli çeşitler:

Erkenci çeşitler: Kıbrıslı, Büyük, Kongur.

Orta mevsim çeşitleri: Akilek, Hacımestan ileği, Kara ilek.

Geç olgunlaşan çeşitler: Bardakçı (bardacık ), Körpe ilek, Kuyucak ileği.

İlek çeşitleri bol çiçek tozu vermeleri ve meyvede mevcut ilek sineği miktarına göre de değer kazanırlar.

Ürün ve Hizmetlerimiz Hakkında Daha Fazla Bilgi Almak İçin Bizi Arayabilirsiniz:
Whatsapp
Bülent ÖNTUĞ
Bülent ÖNTUĞ
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1