Fidan Dikim Sonrası Yapılacaklar
FİDAN DİKİM SONRASI YAPILACAKLAR
Fidanlar taçlandırılırken ve daha sonraki budama işlemlerinde üst üste dalların binmemesi sağlanmalıdır. Meyvelerin hasat kolaylığı ve ağacın ağırlığının gövdeye eşit dağılımı göz önünde bulundurulmalı.
Fidanların gövdelerini güneşten yanmaması için sarmak veya boyamak gerekir. Sulama işlemi düzenli olarak yapılmalı. Özellikle ilk yıllarında fidanların kökleri yüzeye çok yakın olduğundan toprak sürekli nemli tutulmalı. Toprak yumuşak tutulmalı ve havalandırılmalıdır. Fidanın dibinde sürekli su birikmemesi gerekir. Fazla su fidanın köklerini çürütür.
Ağaç dipleri ve civarlarında bulunan otlar alınmalı veya çapalanmalıdır. Topraktaki besinlere ortak olmaları önlenmelidir.
Kışın toprak erozyonunu önlemek için ve besin zincirinin güçlenmesi için yararlı bir takım bitki örtüsü oluşturulabilir. Bitki örtüsü için baklagiller, çavdar, yulaf veya buğday seçilebilir. Baklagiller toprağa azot kazandırır. Bu da bizim gübreleme masrafımızı azaltır. Bu bitki örtülerinin meyve ağaçlarına zararlı bir takım hastalık ve zararlıları barındırmamasına dikkat edilmelidir. Özellikle nematod zararlısının gelişmesine ortam sağlayan bitki örtülerinden kaçınılmalıdır. Bitki örtüsünün bir yararı da hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimizin bu bitkileri yem olarak kullanması buradan artı kazanç sağlamasıdır.
Ağaçlarımızın ve meyvelerimizin gelişiminde gübre önemli yer tutar. Toprağımızın durumuna göre bir takım besin maddelerine gereksinim fazla bir takımına gereksinim azdır. Ağaçlarımızın ihtiyaçlarını bilmek bize hem verim hem tasarruf sağlar. Gereğinden fazla gübre kullanmak bizim verimimizi artırmaz. Gerekli gübrelemeyi yapmak bizim verimimizi ve meyve iriliğimizi arttırır. Meyvelerimize parlaklık ve renk verir. Gübreleme gereğinden fazla yapılırsa meyvelerimiz iri olsa dahi rengi matlaşır albenisi azalır.
Bazı yıllar ağaçlarımız gereğinden fazla meyve tutar. Meyvelerimiz küçük olur ve pazarda iyi kabul görmez. Ayrıca aşırı yüklenme ağaçlarımızın dal ve gövdelerini kaybetmeleri gibi kötü sonuçlar doğurur. Bunun için meyve gelişiminin ilk döneminde fazla meyveler seyreltilmelidir.