Domat Zeytin Fidanı
Domat Zeytin Fidanı – Domat Zeytin Özellikleri
Domat zeytin fidanı dikimi ülkemizde oldukça yoğun yapılan bir çeşit olup en iyi salamuralık zeytin olarak kabul edilir. Domat zeytin çeşidinin sanayi üretimi açısından değerlendirildiğinde daha çok dolmalık zeytin olarak kullanılmaktadır ve oldukça değerli bir zeytindir. Son yıllarda çekirdeği çıkarılarak biberli, havuçlu ve bademli dolma olarak yapılan salamurası oldukça fazla talep görmektedir.
Domat Zeytin Ağaç Özellikleri
Domat zeytin ağacı fazla büyüyen orta büyüklükte bir çeşittir. Ağacın taç yapısı yayvan ve muntazam şeklinde gelişimini sağlar. Fidanlar alçaktan ve yayvan büyür ve olgunluğa eriştiğinde yarı dik olur. Domat zeytini güçlü büyüyen bir çeşittir. Ağacın dal yapısı Sarkık ve sık bir dallanma sistemine sahiptir. Ağacın iyi gelişimi ve veriminin yüksek olması için killi toprağı bulunan arazilerde dikilmesi daha uygundur. Domat zeytini çeşidi sulana olanağı olan arazilerde bahçe tesisi kurulması daha uygundur.
Domat Zeytin Meyve Özellikleri
Meyvesi orta irilikte olup et miktarı %89 civarındadır. Yağ oranı isi % 23 olup danesi iri ve etli bir zeytindir. Genel olarak salamuralık zeytin olarak değerlendirilir.
Periyodisite Özelliği
Bu çeşidin periyodisite özelliği azdır.
Meyve Verimi
Bu çeşitte periyodisite özelliğinin az olması sebebiyle ağaç gelişimini tamamladıktan sonraki dönemlerde düzenli miktarlarda ürün elde edebilme fırsatı vermektedir.
Coğrafi Dağılımı
Domat zeytin yetiştiriciği bakımından en yoğun olarak bahçe tesisi kurulan bölgeler Manisa’nın Akhisar, Turgutlu ve Saruhanlı ilçeleridir. İzmir ilinde ise il merkezi başta olmak üzere Kemalpaşa, Selçuk ilçeleridir. Manisa Ahhisar ve Aydın’ın merkez ilçesi Efeler ile Söke, Karacasu, Kuyucuk ve Buharkent ilçeleridir. Son yıllarda ise Antalya, Adana, Mersin, Şanlıurfa ve Gaziantep illerindede bahçe tesisi kurulması yoğunlaşmaya başlamıştır.
Domat Zeytin Dikim Mesafesi
Domat zeytin bahçesi kurulurken dikim aralığı düz araziler için 6×6 şeklinde olması uygundur.
Domat Zeytin Fidanı Üretimi
Zeytin fidanlarının üretimi çelikleme ve aşılama olmak üzere iki şekilde yapılabilmektedir. Domat zeytin fidanının üretimi sadece aşılama yöntemiyle yapılabilmektedir. Aşılı zeytin fidanı üretebilmek için delice zeytin ağaçlarından tohum elde edilip özel çimlendirme koşullarında çöğürler (Grit Anaç) elde edilir ve bu çöğürler tüplerin içine dikilerek aşılama dönemine kadar büyütülür. Büyütülen çöğürler istenilen zeytin çeşidinden alınan aşı gözleriyle aşılama işlemi gerçekleştirilir. Patlayan aşı gözleri büyütülür ve aşılı domat zeytin fidanı olarak piyasada satışa sunulur.
Domat zeytin fidanı üreticisi olan firmamızda domat zeytin fidanı fiyatları belirleme esasları ise talep edilen miktarda göz önüne alınarak üretim maliyetinin %20-30 kar marjıyla satışı gerçekleşmektedir.
Fidan temin ederken dikkat etmeniz gereken önemli unsur ise fidanların mutlaka sertifikalı olması ve fidan üretimi yapan firmanın fidan üretici belgesinin bulunmasıdır. Fidanların üzerinde bulunan fidan etiketlerinde domat zeytin fidanı üretimi faaliyetinde bulunan firmanın adı, üretim yapılan parsel numarasını gibi bilgilerin bulunması ayrıca mutlak suretle faturası ve sertifika belgesini istemeyi unutmayınız.